Samsun'daki Höyükler ve Antik Kentler
Dündartepe Höyüğü Samsun kent merkezinin, 3 kilometre güneyinde yer alan Dündartepe Höyüğü, Mert Deresi kıyısında verimli toprakların arasında yer almaktadır. Erken Tunç Çağı’ndan kalma çanak çömleklere rastlanan höyük buluntuları, 1940 yılında yapılan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkarılmıştır. Öksürük Tepe ismiyle de anılan Dündartepe Höyüğü tarihçilerin ilgisini çeken tarihi noktalardan biri olarak gösterilmektedir.


İkiztepe Höyüğü
Samsun’a bağlı İkiztepe Köyü sınırları içerisinde bulunan İkiztepe Höyüğü’ne, 1971 yılında yapılan kazı çalışmaları sonrası rastlanmıştır. 5 kaya mezarı, üç mezarlık, bir kale, bir hamam ve bir köprü yer alan İkiztepe Ören Yeri’nin en yüksek tepesinin M.Ö. 2300-2100 yıllarında mezarlık olarak kullanıldığı belirlenmiştir.
Mezarlık alanında ise 623 adet mezar tespit edilmiştir. Tarihçiler için oldukça önemli bir nokta olan İkiztepe Höyüğü bölgeye gelen turistlerinde sık sık ziyaret ettiği gezi noktaları arasında girmiştir.
Kaledoruğu Höyüğü
Samsun’un Kavak ilçesinde yer alan Kaledoruğu Höyüğü, 25 metre yüksekliğindeki dik yamaçlı bir tepedir. Yasal olmayan kazılarla kısmen tahrip edilen höyüğün tepesi belediye yetkilileri tarafından düzeltilmiş olmakla birlikte höyük üzerinde kale kalıntıları yer almaktadır. Höyüğün hemen kuzeyinde ise Yeni Camii köyüne ait köy evleri bulunur.
Lerdüge Tümülüsleri
Havza’ya 20 kilometre mesafedeki Lerdüge Köyü’nde yer alan Lerdüge Tümülüsleri, 1946 yılında yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılmıştır. Burada tarihimize ışık tutan pek çok esere rastlanmış, sergilenmek üzere de Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne gönderilmiştir. Samsun’un en eski yerleşim yeri olarak gösterilen Lerdüge Tümülüsleri’nden çıkartılan altın süs eşyaları eski dönemde yaşayan zengin medeniyetlerin de bir göstergesi olarak sunulmuştur.
Amisos Tepesi
Geçmişi M.Ö. 3. yüzyıla uzanan ve 1995 yılında keşfedilen tepe, şehrin Batı yönündeki girişinde yer alıyor. Kısa bir teleferik yolculuğunun ardından ulaşabileceğiniz Amisos Tepesi, Helenistik Dönemde yaşadığı tahmin edilen ve Pontus Krallığı’nın üst düzey yönetici ailelerinden birine ait 2 tümülüse ev sahipliği yapıyor.
Geçmiş dönemlerde Baruthane Tepesi olarak adlandırılan ve 2008’de yapılan çalışmalarla turizme kazandırılan Amisos Tepesi’nde bulunan eserleri Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde görebilirsiniz.
Samsun'daki Höyükler ve Antik Kentler içeriği, 05 Kasım 2020 tarihinde Bisamsun.com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.